Köroğlu Yazarlık Mektebi’nin 2017-2018 dönemi son buldu
Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) ve Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle 6 Aralık 2017 tarihinde başlayan Köroğlu Yazarlık Mektebi’nde, 130 öğrencimiz 5 atölyede eğitim gördü. Eğitimlerin sonunda öğrencilerimizin şiir, öykü, hikaye, deneme, karikatür vb. eserlerinden oluşan Yazı’yorum adlı edebiyat ve sanat dergisi yayınlandı; atölye çalışmaları kitaplaştırıldı.
Kongre ve Kültür Merkezi Yeşil Salonda saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programa, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erol Ayaz ve Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi, Genel Sekreter Doç. Dr. Sameddin Gündüz, Köroğlu Yazarlık Mektebi eğitmenleri Fahri Tuna, Adem Karafillik, İbrahim Eryiğit ve Osman Suroğlu, ülkemizin yetiştirdiği önemli sanatçılarımızdan Bayram Bilge Tokel ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, “Rektörlüğümüzün öncülüğünde başlattığımız Köroğlu Yazarlık Mektebi projesinde 130 öğrencimiz, 7 aylık dönemde ülkemizin tanınmış şair ve yazarlarının verdiği seminer ve derslere katıldılar. Şiir atölyesinde Adem Karafillik, Hikaye ve Roman atölyesinde Güray Süngü, Deneme atölyesinde İbrahim Eryiğit, Biyografi atölyesinde Fahri Tuna ve Karikatür atölyesinde Osman Suroğlu öğrencilerimize tecrübelerini aktardılar. Köroğlu Yazarlık Mektebi projesinin aynı inançla önümüzdeki dönemde de devam edeceğini belirterek, atölye derslerinde yaptıkları çalışmalarla bu güzel eseri şekillendiren öğrencilerimizi tebrik ediyor, gayret ve başarılarının devamını diliyor, kıymetli yazar ve sanatçılarımız başta olmak üzere projenin hayata geçmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Rektör Alişarlı: “Öğrencilerimiz adına büyük bir mutluluk duyuyorum”
Yazı’yorum dergisinde bazı eserleri okuduğunu belirten Rektör Alişarlı, “Dergideki öyküler, şiirler, portreler, denemeler ve aynı zamanda karikatürler hakikaten çok güzel. Bazı eserler duygu dolu, çok güzel kaleme alınmış. Karikatür seçimleri de oldukça güzel, başarılı. Öğrencilerimiz gelecek vaat eden, ileride kendilerinden söz edilecek yetenekler gibi duruyorlar. Tabii bunlar bir anlık hevesle olmuyor, devam ettirmeleri gerekiyor. Bu işe ne kadar çok emek verirseniz o kadar hatırı sayılır bir yer edinirsiniz. Bugün de emeğinizin karşılığını alıyorsunuz. Bu yüzden sizler adına büyük bir mutluluk duyuyorum.” dedi. Rektör Alişarlı, Köroğlu Yazarlık Mektebi’ni önümüzdeki yıl Gülezler Konağı çatısı altında yapmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Bayram Bilge Tokel: “Bu çalışmalar, sizlerin gönül dünyanızı zenginleştiriyor”
Açılış konuşmasının ardından Türk Halk Müziği’nin usta ismi Bayram Bilge Tokel, bağlaması eşliğinde sevilen türküleri seslendirdi. Tokel, üniversitede öğrenci olduğu yıllarda bir şair ya da yazarla tanışmanın ne kadar zor olduğunu dile getirerek, “O yıllarda her genç gibi başta şiir olmak üzere edebiyat denemelerine hevesli gençler olarak, bu çalışmalarımızın bir dergide ya da kitapta yayınlanmasını görmek büyük bir mutluluk kaynağıydı bizler için. Şimdi pek çok üniversitemizde bu anlamda faaliyetler yapılıyor ama Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde bunun çok daha geniş boyutlarda yapıldığını gördüm. Ne mutlu size, konuyla yakından ilgilenen rektörümüz ve rektör yardımcımız var. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Tabii Fahri Tuna kardeşim yıllardır Türkiye genelinde büyük fedakârlıklarla, hiçbir beklentisi olmadan, hizmet aşkıyla bunları gerçekleştiriyor. Kendisine de çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Bayram Bilge Tokel, öğrencilerin atölye çalışmalarına en az dersleri kadar önem vermeleri gerektiğini vurgulayarak, “Şiirden, edebiyattan, sanattan, kültürden, bizi biz yapan değerlerden habersiz, sadece kitabi bilgilerle kendinizi donatırsanız sadece bir üniversite diplomasına sahip olursunuz. Oysa buradaki çalışmalar sizlerin ruh ve düşünce dünyanıza, gönül dünyanıza çok şeyler katıyor. Bu çalışmalar, sizlere ışık olacak bilgi ve tecrübelerin kaynağı oluyor” dedi.
Konserin sonunda Bayram Bilge Tokel’e Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından çini bir tabak ve çiçek takdim edildi. Mehmet Akif Şiir Atölyesi, Muallim Cevdet Deneme-Düşünce Atölyesi, Tarık Buğra Hikaye-Roman Atölyesi, Zekai Konrapa Biyografi-Portre Atölyesi ile Mehmet Yücetürk Güzel Sanatlar-Karikatür Atölyesi öğrencilerine sertifikaları verildi. Fahri Tuna, Adem Karafillik, İbrahim Eryiğit, Osman Suroğlu ve törene rahatsızlığından ötürü katılamayan Güray Süngü adına Prof. Dr. Erol Ayaz’a teşekkür belgeleri, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erol Ayaz ve Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi, Genel Sekreter Doç. Dr. Sameddin Gündüz ile Bayram Bilge Tokel tarafından takdim edildi. Törende, her atölye grubundan bir öğrenci kendi çalışmasını okudu.
Haber: Arzu Bal