Tevhidi Düşünce Işığında İlim Dallarının Yeniden İnşası Şurası

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlmi ve Metodolojik Araştırmalar Merkezi’nin (İLMAR) işbirliği ile BAİBÜ Kültür ve Kongre Merkezi Mavi Salon’da “Tevhidi Düşünce Işığında İlim Dallarının Yeniden İnşası Şurası” düzenlendi.

 

Şuraya, Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İLMAR Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Osman Şimşek, ilim kurulu üyeleri ve akademisyenler katıldı.

 

İlmi ve Metodolojik Araştırmalar Merkezi Yönetim Kurulu başkanı Doç. Dr. Osman Şimşek, şuranın bir ilk olduğunu vurgulayarak, “Yeni Türkiye’nin inşasında Türk İslam medeniyetinin tamamen özgün ilmi düşünce anlayışı üzerinden yeni kültürlendirmenin gerekli olduğu aşikârdır. Bu yerli ve millinin kavramsal söylem düzeyinden çok daha ileri götürmesi medeniyetimizin özüne uygun yeni bir inşasının yapılmasına acil ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.

 

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı konuşmasında, “Bu şura, Türk-İslam dünyasının, felsefe, içtimaiyat, tarih/felsefesi, siyaset, iktisat, ilahiyat, eğitim, sağlık ve mühendislik gibi sosyal ve pozitif ilimler ve bu disiplinlerin alt ilim dallarına yönelik bilgi üretilmesine temel teşkil etmeyi amaçlamaktadır. Konuyla ilgilenen başta üniversitelerimizin değerli ilim insanlarının ve araştırmacılarının bir araya gelmesine vesile olacak bu Şura’nın; bilgi üretimine katkı sağlaması, yeni bakış açıları sunmasını diliyorum” dedi.

 

Bilim alanında çok iyi durumda olmadığımızı, tevhidi düşünce ışığında toplumsal olarak yapılanmamız gerektiğini belirten Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Tevhidi Düşünce Işığında bilim dallarının yeniden değerlendirilmesi ile ilgili şuranın Bolu’da yapılmasında emeği geçen herkesi kutluyorum. Önemli bir medeniyetin evladıyız, ancak bugün bilim adamlarının burada sunacağı çalışmalarda ortaya çıkacağı gibi, son dönemde çok iyi durumda olmadığımızı biliyoruz. Geleceğimizi değerlendirirken, tevhide dayalı düşünce ışığıyla yoğrulmasına çok ihtiyacımız var” ifadelerine yer verdi.

 

Bolu Valisi Aydın Baruş da konuşmasında “Sevgili Peygamberimiz “Hakikat müminin yitik malıdır. Onu nerede bulsa alır” ifadesinde aslında bu yaşamın varlık amacının ne olduğunu veciz bir şekilde ifade etmiştir. İslam medeniyeti çağlar boyunca bu hakikatin bilgisine ulaşmak ve insanlığın mutluluğunu sağlamak için büyük çabalar sarf etmiş, mücadele etmiş. Fakat özelliklerle son yüzyıllarda batı medeniyetin hakikati bulmakta, gerçeği bulmakta temel olarak insanın ihtiyaçlarını ve maddi haz duygularını esas alması sonucunda maalesef hem bizim dünyamız, hem İslam dünyası hem de bütün dünya bir uçuruma, bir mutsuzluğa doğru yol almaya başlamıştır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir