TÜBİTAK, ARDEB Programları ve Yenilikler Hakkında Akademisyenleri Bilgilendirdi

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cengiz Arıcı tarafından “ARDEB Programları ve Yenilikler” konusunda üniversitemiz öğretim üyelerine aydınlatıcı bilgiler verildi.

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cengiz Arıcı, TÜBİTAK Programları ve programlarda yapılan değişiklik ve yenilikler hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Misyonu nitelikli bilgi ve insan üretmek olan TÜBİTAK’ın 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1007, 1071, 3501 olan programlarını tek tek tanıtan Doç. Dr. Arıcı, özetle şunları kaydetti: “1000 programı, üniversitelerdeki Ar-Ge faaliyetlerini artırmaya yönelik bir programımız. Programdaki en önemli çağrımız, üniversitelere 5 yıllık Ar-Ge Strateji Belgesi Hazırlatma çağrısı. Bu çağrı aslında TÜBİTAK’ta başka bir çalışmayı oluşturdu. Bu da, üniversitelerin yetkinlik analizleri çalışması oldu. Bu çalışmalara web sayfamızdan ulaşabilirsiniz. İkincisi, 1002 Hızlı Destek Programı. Sürekli açık olan bir programımız. Son zamanlarda bazı güncellemeler yaptık bu programda. Bütçesi de 30 binden 45 bin TL’ye çıktı. 1005 programında ise amacımız, ülkemizde rekabet gücünü artıracak yeni bir model ve yöntem geliştirme. 1001 programındaki özgünlük kriteri burada da mevcuttur. Ama bu programda özgünlükten ziyade yeniliğe bakıyoruz. ARDEB’den TEYDEB’e (Teknoloji ve Yenilik Destek Programları) doğru giden bir program 1005. Bu iki programı panelden çıkararak sürekli açık hale getirdik. Bütçesini de son dönemde 300 bin TL’ye çıkardık. 3501 Kariyer Programı, yine panelden çıkararak sürekli açık hale getirdiğimiz bir program oldu. Burada örneğin yurt dışındaki laboratuvar çalışmalarına katılacak akademisyen için ayrıca seyahat ödeneği getirdik.”

Uluslararası iş birliği programları, kurum destek programlarından biri olan 1007 Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Destek Programı ile yüksek teknoloji alanında çağrıya çıkılan 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı hakkında da ayrıntılı bilgiler veren Doç. Dr. Arıcı, programlara başvuran proje sayılarını, destek gören proje sayılarını ve destek miktarlarını da paylaştı; BAİBÜ’nün son yıllarda başvurduğu ve kabul edilen proje sayısı ile aldığı destek miktarının artığını vurguladı. Rektör Alişarlı, yaptığı değerlendirme konuşmasında, Doç. Dr. Cengiz Arıcı ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile toplantıya yoğun ilgi gösteren akademisyenlere teşekkür etti. Akademisyenlerin TÜBİTAK programlarına başvururken yaptıkları basit hatalardan dolayı projelerin ret edilmesinin aşılması gerektiğini vurgulayan Rektör Alişarlı, projeleri herhangi bir sebeple ret edilen akademisyenlerin proje üretmekten vazgeçmemeleri gerektiğini söyledi. TÜBİTAK’ta görev yaptığı yıllarda projeleri sürekli ret edilen, ama proje üretmeye devam eden akademisyenlerin başarıya ulaştıklarını, böyle akademisyenlere çokça rastladıklarını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir