Rektör Alişarlı: “Ahilik devletin ana omurgasıdır
Üniversitemiz Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) tarafından 21-22 Eylül 2018 tarihlerinde Mudurnu’da “Uluslararası Mudurnu Araştırmaları Ahilik ve Halk Kültürü Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyumun açılışında konuşan BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, “Ahi, sadece işini yapan, üreten, sanatını icra eden kişi değildir. Ahiliğin, Selçuklu ve Osmanlı devletlerinde de olduğu gibi, devletin ana omurgası olduğunu görmekteyiz. Ahilik geleneğini yüzyıllardır çok güzel şekilde yaşatan Mudurnu halkı ve esnafına teşekkürü bir borç biliyoruz” dedi.
Haber: Arzu Bal
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) tarafından 21-22 Eylül 2018 tarihlerinde Mudurnu’da “Uluslararası Mudurnu Araştırmaları Ahilik ve Halk Kültürü Sempozyumu” düzenlendi.
Mudurnu Atatürk Meydanı’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumun açılışına, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Merkez Valisi Enis Yeter, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Mudurnu Kaymakamı Mustafa Duruk, Göynük Kaymakamı Eyyüp Güngör, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, bilim insanları, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ve Mudurnulular katıldı.
BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı yaptığı konuşmada, sempozyumu, halk kültürü ve yerel tarih araştırmaları açısından çok önemli bulduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Geçmişimizin kilometre taşlarından biri olan Ahilik teşkilatı, günümüzün esnaf birlikleri ve meslek odalarının da temelini oluşturmuştur. Sahip oldukları iş ahlakı ve çalışma disipliniyle esnaf ve sanatkarlarımız bu güçlü mirası evrensel değerlerle bütünleştirerek yüzyıllardır medeniyetimizin ilerlemesine ve ülkemizin kalkınmasına önemli katkılar sağlamaktadırlar. Bugün de bu yapıyı ne kadar güçlü tutarsak ve gelecek nesillere aktarabilirsek geleceğe de o denli güvenle bakarız. Ahi, sadece işini yapan, üreten, sanatını icra eden kişi değildir. Aynı zamanda yeri geldiğinde ülkesi ve milleti için malıyla, canıyla, yüreğiyle mücadele eden kişidir. Çalışan, üreten, inançlı esnaf, sanatkar ve tüccarımız aynı zamanda bu ülkenin teminatıdır. Toplumsal dayanışmanın, yardımlaşmanın öne çıktığı Ahiliğin, Selçuklu ve Osmanlı devletlerinde de olduğu gibi, devletin ana omurgası olduğunu görmekteyiz. Bu açıdan Ahilik kültürünü yaşatan ve nice yüzyıllarca yaşatılmasına katkı sağlayan herkese ve özellikle Ahilik geleneğini yüzyıllardır çok güzel şekilde yaşatan Mudurnu halkı ve esnafına teşekkür etmeyi bir borç biliyoruz.”
ICOMOS Türkiye Milli Komitesi 2. Başkanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, 100’den fazla ülkede koruma alanında çalışan uzmanların ICOMOS’un etkinliklerine ulusal komiteleri aracılığıyla katkıda bulunduğunu belirterek, “Zengin bir kültür mirasına sahip olan ülkemizde koruma konusunda milli birikimin ve duyarlılığın artırılması önem taşımaktadır. Bu yıl Mudurnu’nun dünya mirası adaylığı değerlendirmeye alınmıştır. Mudurnu, yaşayan kültürünü sürdürme yolunda ciddi çaba göstermektedir” dedi.
Açılışta Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl ve Mudurnu Kaymakamı Mustafa Duruk ahiliğin önemini belirten birer konuşma yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından Mudurnu’nun yerel kıyafetlerinin sergilendiği defile gerçekleştirildi. Mudurnu Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Mudurnu Müftülüğü tarafından temsili Şet Kuşatma Töreni gerçekleştirildi.
Cuma namazı öncesi tarihi Arasta Çarşısı’nda esnaf duası yapıldı. Yıldırım Beyazıd Camisi görevlisi Nusret Tanrıkulu’nun okuduğu duanın ardından protokol üyeleri ve esnafa, hayır ekmeği ve helvası dağıtıldı; aşure ikram edildi.