BAİBÜ’den Annelere Eğitim İmkânı

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (BAİBÜ) bu yıl ikincisi gerçekleştirilen “Anneler Üniversitede” projesiyle, çocukların eğitimi ve böylece toplumun gelişmesinde önemli sorumluluklar üstlenen anne ve anne adaylarına eğitim veriliyor. BAİBÜ Rektörlüğü öncülüğünde Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından Bolu Belediyesi, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası ile Bolu İl Sağlık Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen ve üniversite eğitimi alma imkânı olmamış anne ve anne adaylarını geliştirmeye yönelik “Anneler Üniversitede” projesinin yaz dönemi eğitimleri başladı. Anneler, 5 gün boyunca aile yaşamı, aile hukuku, doğru iletişim, çocuk eğitimi, ilk yardım, sağlık vb. konularda alanında uzman kişilerden eğitim aldı.

İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salonda düzenlenen açılış programında konuşan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu İlçe, aile kavramının Türk toplumu için en önemli değerlerden biri olduğunu vurgulayarak, “Bugün toplumumuzu ayakta tutan en önemli unsurlarımızdan bir tanesi aile. Her ne kadar babalar ailenin direği olarak düşünülse de Türk toplumunda anaerkil bir yapıdan da geliyoruz aslında. Anneler, en önemli unsuru oluşturuyor. Çünkü çocuklarımızın yetiştirilmesinde en önemli katkıyı anneler sunuyor. Biz de bu programda anneleri güçlendirerek geleceğimize bir katkı sunmayı hedefledik. Aileyi güçlendirmeyi hedefledik. Çünkü sağlıklı bir aile, sağlıklı bir toplum ve gelecek demek.” diye konuştu. Prof. Dr. İlçe, programın içeriği ve katılımcılar hakkında da bilgi verdi. Açılış konuşmasının ardından Bolu Adliyesi’nde görev yapan Hâkim Gülperi Cicili, Aile Hukuku ve boşanma konularında anneleri bilgilendirdi. Türk toplumunun geleneksel aile yapısına sahip bir toplum olduğunu vurgulayan Cicili, evliliklerde empatinin önemine değinerek, “Sağlıklı ve doğru iletişim gerçekten çok önemli. Sağlıklı iletişimin kurulamadığı noktada mevzu karşılıklı restleşmeye gidiyor. Bu durum da bir türlü aşılamıyor taraflar biraz empati yapsa, biraz kendilerinin de kusurlu noktalarını görerek bunları ceplerine koyup bir masaya otursalar ben boşanma davalarının azalacağını düşünüyorum.” dedi. BAİBÜ İlahiyat Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Hikmet Yağlı Mavil de, İslâm’da Aile İçi Yaşam konusunda annelere bilgiler verdi. İlk günkü eğitim, BAİBÜ İlahiyat Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Halide Nur Özüdoğru, Erdoğan’ın “Aile İçi İletişim” sunumuyla tamamlandı. Her dersin sonunda eğitimciler, dersleri büyük bir ilgiyle dinleyen annelerden gelen soruları da yanıtladılar.